ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, ο υπεύθυνος παραγωγής στην αποθήκη της Μαγούλας, κ. Μαρούγκας Ιωάννης, συγκέντρωσε το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος και ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, κανένας εργαζόμενος δεν θα επιτρέπεται να μπει στον χώρο της αποθήκης χωρίς να φορά μποτάκια ασφαλείας. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός της απαγόρευσης εισόδου στον χώρο εργασίας, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί και σε απόλυση. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα, απειλής του Σωματείου, ότι θα καταγγείλει την εταιρεία σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, όπως αυτή μεταφέρθηκε από “κάποιο” μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Logistics Manager της εταιρείας κ. Αδαμόπουλο Νικόλαο.

Η αλήθεια είναι ότι από όπου και να πιάσεις την παραπάνω υπόθεση, μειώνει το κύρος της εταιρείας. Εκτός του ότι δείχνει Διοικητικό έλλειμμα στο χώρο των αποθηκών, είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια ανακοίνωση δείχνει κάποιον πανικό, αφού στηρίζεται σε μια προσωπική κουβέντα του κ. Αδαμόπουλου με “κάποιο” μέλος, το οποίο δεν ανακοινώνεται και όχι φυσικά σε κάποιο έγγραφο που εξέδωσε το Σωματείο, ενώ είναι εμφανέστατο ότι υπάρχει προσπάθεια να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα στους εργαζόμενους αλλά και στα μέλη του Σωματείου μας.

Επίσης αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει πανηγυρικά το πόσο ανώδυνα χρησιμοποιείται η λέξη ασφάλεια στις αποθήκες, κάτι που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε παλιότερες ανακοινώσεις μας. Δηλαδή τι προσπαθεί να μας πει η Διοίκηση των αποθηκών; Ότι οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται επειδή υπάρχει κίνδυνος να γίνει καταγγελία και όχι γιατί κάτι τέτοιο αφορά στην ασφάλεια; Ότι παραδέχεται με αφέλεια πως δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας; Ότι το Σωματείο της υπαγορεύει το πως θα ενεργήσει; Ή ότι το Σωματείο θέτει τους κανόνες ασφαλείας;

Ας μην γελιέται κανείς βέβαια. Ούτε φυσικά ποτέ κάποιο μέλος του Σωματείου απείλησε με καταγγελία, ούτε φυσικά ποτέ σαν ένα όργανο των εργαζομένων που έχει ως βασικό σκοπό του την προστασία των δικαιωμάτων τους, φέραμε κάποια αντίρρηση σε θέματα που αφορούν στους κανόνες ασφαλείας. Ποιος νοήμων άνθρωπος άραγε θα έκανε κάτι τέτοιο; Οπότε τι μένει; Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της Διοίκησης των αποθηκών και συγκεκριμένα του κ. Αδαμόπουλου; Θα μπορούσε η Διοίκηση της Εταιρείας Πλαίσιο να έχει συμμετοχή σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Για μας κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας το πόσο ευαίσθητη είναι η Διοίκηση της Εταιρείας σε τέτοια θέματα και εκτιμώντας τον τρόπο και την επισημότητα που αντιμετωπίζει τις κατά καιρούς παρατηρήσεις του Σωματείου μας, δεν το θεωρούμε πιθανό σε καμία περίπτωση.

Ο κ. Αδαμόπουλος ίσως θα πρέπει επίσης να σταματήσει να αναλώνεται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά και να κάνει ερωτήσεις στον κάθε υπάλληλο, που αφορούν σε ανακοινώσεις μας και πως ο τελευταίος της ερμηνεύει. Άλλωστε οι ερωτήσεις του αυτές, όπως και να χει γίνονται βάσει του θεσμικού του ρόλου ως διοικητικού της εταιρείας και ίσως να γίνονται δεκτές από τους εργαζόμενους σαν έμμεση απειλή για την δουλεία τους ή ακόμη και απειλή που αφορά την σχέση τους με το Σωματείο, κάτι το οποίο βέβαια θα μπορούσε να εμπίπτει στο νόμο 1264, άρθρο 14 παρ. 2. Άλλωστε για θέματα που αφορούν το Σωματείο μας η εταιρεία έχει ορίσει νόμιμο αντιπρόσωπο, τον κ. Μπρίνια Νικόλαο. Φιλικές κουβέντες σε προσωπικά θέματα που αφορούν στον κ. Αδαμόπουλο, αλλά αναφέρονται στο Σωματείο δεν μπορούν να γίνονται μέσα στους χώρους εργασίας.

Βέβαια το σημαντικότερο θέμα αυτής της ανακοίνωσης είναι το θέμα της ασφάλειας. Σαν Σωματείο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους και τους κανόνες και κάτι τέτοιο δεν μας αφορά. Όμως αυτό που μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο, είναι ότι η Διοίκηση δεν θα θελε επ΄ουδενί να διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο οι εργαζόμενοι. Είναι λογική η απαίτηση της, να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας όλοι ανεξαιρέτως. Αυτό όμως που εκπλήσσει, είναι το γεγονός ότι στους χώρους που κινούνται περονοφόρα οχήματα, ανυψωτικά και μετακινούνται κιβώτια, οι προϊστάμενοι που βρίσκονται στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας, στην ουσία δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που  είναι υπεύθυνοι και για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, δεν φορούν μποτάκια ασφαλείας, κάτι που ο τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας έχει παραδεχτεί σε συζήτηση του με τον πρόεδρο του Σωματείου μας, Μπέκα Βασίλειο και του επίσης παρόντα στην συζήτηση κ. Μπρίνια, αντιπροσώπου της εταιρείας σε θέματα που αφορούν το Σωματείο. Μάλιστα ο τεχνικός στην ίδια συζήτηση παραδέχτηκε ότι η δικιά του εισήγηση προς την Διοίκηση ήταν και είναι, κανείς να μην μπαίνει στον χώρο της αποθήκης χωρίς μποτάκια ασφαλείας. Είναι λογικό να υπάρχει λοιπόν η εύλογη απορία, γιατί σε αυτό το θέμα υπάρχουν εξαιρέσεις; Υπάρχει κανείς ο οποίος έχει δικαίωμα να λειτουργεί εκτός κανόνων; Η δικιά μας άποψη είναι ότι κανείς δεν πρέπει να πατάει το πόδι του χωρίς μποτάκια ασφαλείας, σε χώρους όπου κινούνται περονοφόρα οχήματα, είτε η θέση του είναι θέση γραφείου, είτε διοικητικού, πόσο μάλλον οι υπεύθυνοι ή οι προϊστάμενοι στα συγκεκριμένα τμήματα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι το θέμα της ασφάλειας, ίσως το σημαντικότερο θέμα στους χώρους των αποθηκών, κρίνεται με επιλεκτικούς όρους. Το Σωματείο μας, ήδη από πέρυσι τέτοιον καιρό  γνωστοποίησε στην Διοίκηση της Εταιρείας, την λειτουργία Εθελοντικής Επιτροπής Υγιεινής και Ασφαλείας στα πλαίσια του. Με αφορμή λοιπόν την συγκεκριμένη υπόθεση και θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία της εταιρείας σε τέτοιου είδους θέματα, αιτούμαστε συνάντηση της επιτροπής μας μέσα στις επόμενες μέρες με τον Τεχνικό Ασφαλείας, τον Γιατρό της Εταιρείας και τον κ. Μπρίνια ως νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας απέναντι μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου